“Bildiğim şeyi yapmazsam ben ne işe yararım ki?”

Bob Dylan

Koç Okulu Lise İngilizce Bölümü’nde Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Avusturalya, İrlanda, İtalya, Libya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Lübnan, Çin, Romanya, Hindistan ve Türkiye gibi farklı uluslardan tam donanımlı ve akredite 17 öğretmen,  farklı eğitim deneyimlerinden faydalanarak çift dilli öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak kapsamlı ve eşsiz bir müfredat yaratıyor.

Hepimiz İngilizce/Edebiyat bölümü diplomasına ve bir çoğumuz da ek olarak yüksek lisans diploması gibi akredite olmuş öğretmenlik yeterliliklerine sahibiz, bazılarımızın da doktora eğitimleri devam ediyor. Yüksek lisans ve doktora eğitimlerini Eğitim (Okul Yönetimi), Edebiyat, Sinema, Yaratıcı Yazarlık ve TESOL gibi çok çeşitli alanlarda yapmış/yapmakta olan öğretmenlerimizin bir çoğu  aynı zamanda dış sınav kurullarında sınav uzmanı olarak –IB İngilizce alanı dahil olmak üzere- görev yapıyor.

Bölümümüz öğretmenlerinin tümü Dil, Edebiyat ve Medya alanlarına tutkuyla bağlı ve dersi cazip kılan, coşkulu öğretmenlik tarzları ile dikkat çekiyorlar. Aynı zamanda çok seyahat eden ve açık görüşlü bir bölümüz ve öğrencilerimizi öğrenme süreçlerinde derinlemesine düşünmeleri ve cesur olmaları için teşvik ediyoruz. Birçok öğrenci  eğitim hayatına İngilizce konuşulan ülkelerde devam ettiği için, amacımız sadece Edebiyat öğretmek değil, İngilizceyi ikinci bir dil olarak öğrenenlerin ihtiyaçlarını da karşılamak.. Dolayısıyla derslerimiz, Edebiyat ve Dil alanlarını birleştirerek, Koç Okulu kimliğinin temel ögelerinden biri olan çift dilli öğrenenler için gerekli en önemli becerileri sunuyor.

9. sınıf öğrencileri, İngiliz Dili ve Edebiyatı için Common Core ve AERO global standartları temel alınarak hazırlanmış, Dili keşfedebilmeleri için uyarıcı olması açısından Hayvan Çiftliği, Siyahlı Kadın ve Bir Müfettiş Arıyor eserlerini de kullanan özel tasarlanmış bir programı takip ederler. Bu sayede öğrencilere onları zorlu IB derslerine en iyi şekilde hazırlayan sağlam bir İngilizce temeli verilir.

10. sınıf öğrencileri okulumuz bünyesinde bölümümüz tarafından hazırlanan ve öğrencilerin Metin ve Dil analizi çalışmalarıyla desteklenerek Konuşma, Dinleme, Okuma ve Yazma becerileri üzerinden değerlendirildiği bir ön-IB eğitim programını tamamlarlar. Ölçme ve değerlendirme, sınavlar, quizler, sözlü sunumlar, kompozisyon yazma ve yaratıcı görevler aracılığı ile yapılır. Ders, 9. Sınıf ile IB müfredatı arasında bir köprü vazifesi görür ve öğrencileri 11. sınıfta hangi akademik programda okuyacaklarını seçerken karar vermelerine yardımcı olacak IB değerlendirmelerine hazırlamak için tasarlanmıştır. Şu anki müfredatımızda öğrencilerin okuduğu eserler şöyledir: Çavdar Tarlasında Çocuklar romanı, William Shakespeare’in Romeo ve Jülyet adlı eseri, kısa hikayeler, şiirler ve Dil ile Gücün analizi, Görsel ve Yazılı Basın ile Film konularını bünyesinde barındıran bir Medya ünitesi.

11 ve 12. sınıflar ya IB ya da MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) akademik programını seçerler.

11 ve 12. Sınıf IB kapsamında İngilizce A: Dil ve Edebiyat IB Diploma programı tamamlanır. Öğrenciler final sınavlarına 12. Sınıfın Mayıs ayında girerler. IB öğrencileri standart (SL) ve ileri seviye (HL) olmak üzere iki gruba ayrılırlar. Sayılar her sene farklılık göstermekle birlikte öğrencilerin yaklaşık yarısı IB programını tercih eder. Bölümümüzün başarı oranı oldukça yüksektir ve hem standart hem ileri seviyeden birçok öğrencimizin aldığı ‘7’ puanı ile her sene dünya ortalamasının üstünde yer almaktadır. Öğretmenlerimize aynı anda hem tutarlılık hem de otonomi sağlamayı başardığımız eğitim programımız kapsamında şu metinler okutulmaktadır: 1984, Yabancı, Mor Amber, Yeraltı Demiryolu, V for Vendetta, Persepolis Macbeth ve Carol Ann Duffy şiirleri. Bunların dışında kalan eserler öğretmenlerimizin tercihine bırakılmıştır. Edebiyat bileşenlerinin yanı sıra Dil bileşeni kapsamında hem Dil ve Kültür, hem de ders gerekliliklerinin geri kalanını kapsayan Dil ve Kitle İletişimi derslerini vermekteyiz.

11. Sınıf MEB programı biraz değiştirilmiş bir IB müfredatı gibidir, bu programda öğrencilerin final değerlendirmelerini IB’ye teslim etmelerine gerek yoktur. Fakat işlenen metinler ve kazandırılan beceriler IB programı ile aynıdır.

12. sınıf MEB programı kapsamında bölümümüz tarafından belirlenen ve değerlendirilen eğitim programı uygulanır. Yaratıcı okuma, yazma değerlendirmeleri ve sözel değerlendirmeler tamamlanır ve daha çok Türkiye’deki üniversite giriş sınavlarına hazırlanmaya odaklanmış bu yıl grubunun ihtiyaç ve ilgi alanlarına uygun olarak düzenlenir. Bu programda 12. Sınıflar Macbeth’i ve çizgi roman V for Vendetta’yı okumaktadırlar.