The Koç School

KOÇ OKULU

Vehbi Koç Vakfı

Türkiye’deki geçmişi eskilere dayanan ancak unutulmaya yüz tutmuş vakıf geleneğini canlandırmak amacıyla kurulan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk özel vakfı olan Vehbi Koç Vakfı, 17 Ocak 1969’da Vehbi Koç tarafından hayata geçirildi. Çağdaş ve gelişen bir Türkiye için; yaşamın en temel gereksinimleri olan eğitim, sağlık ve kültür alanlarında faaliyet göstermeye başlayan Vehbi Koç Vakfı, kuruluşundan itibaren hayırseverlere örnek oldu. Okul, yurt, kütüphane ve klinik gibi tesisler kurarak bunları ilgili kamu kuruluşlarına devretti. Kâr amacı gütmeden kurduğu ve yönettiği eğitim, sağlık ve kültür kurumlarında önemli ilklere imza attı. Maddi imkanları kısıtlı binlerce yetenekli gence eğitimde fırsat eşitliği yaratmak amacıyla burs verdi.

Vakıf yönetimi 1980’li yılların başında, faaliyet gösterdiği alanlarda kaynağı sağlanmış, iyi organize edilmiş projeler gerçekleştirmek için yoğun bir çalışma sürecine girdi. Tecrübeler, bir eserin meydana getirilmesi kadar, yaşatılmasının da önemli olduğunu gösteriyordu. Vakıf en ince ayrıntısına kadar planlayarak kurduğu tesislerin işletme sorumluluğunu da üstlenecek ve böylelikle bu kuruluşların sunduğu hizmetin kalitesini hep üst düzeyde tutabilecekti. Her biri mükemmellik merkezi haline getirilen kuruluşlarıyla topluma örnek modeller sunacaktı. Bu anlayışla kurulan Vakıf Kuruluşları Türkiye’de eğitim, sağlık ve kültür dünyasına ışık tutmak hedefiyle çalışmalarına devam ediyor. Vehbi Koç Vakfı; varlık sebebine hizmet eden kuruluşlarının yanı sıra eğitim, sağlık ve kültür alanındaki geniş çaplı proje destekleriyle de topluma hizmet ediyor.

Vehbi Koç Vakfı yaşamın en temel gereksinimleri olan eğitim, sağlık ve kültür alanlarında yönetimini üstlendiği kurumlar, desteklediği projeler ve düzenli programlar aracılığıyla Türkiye’nin daha hızlı gelişmesine destek olmayı; tüm faaliyetlerinde “en iyiye” örnek olarak, sürdürülebilir ve tekrarlanabilir modellerle Türkiye’ye fayda sağlamayı amaçlıyor.

Vakıf Kuruluşları

Eğitim

Koç Okulu (Ortaokul ve Lise 1988, İlkokul 1998)
Koç Üniversitesi (1993)
Koç İlköğretim Okulları (1998-2008) – Cumhuriyetin 75’inci yılının kutlandığı 1998’de Vakıf tüm yurtta 13 ilkokul açmıştır. Bu projeye 2006-2008 döneminde 4 yeni okul eklenmiş, toplam sayı 17’ye ulaşmıştır.

Sağlık

Semahat Arsel Hemşirelik, Eğitim ve Araştırma Merkezi (SANERC, 1992)
VKV Amerikan Hastanesi (1995)
Koç Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu (1999)
Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi (2010)
Koç Üniversitesi Hastanesi (2014)

Kültür

Sadberk Hanım Müzesi (1980)
Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM, 1994)
Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü (AKMED, 1996) Antalya Kaleiçi Müzesi (2000)
Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED, 2005)
TANAS Sanat Galerisi, Berlin (2008-2013)
ARTER-Space for Art (Istanbul, 2010)
Vehbi Koç Vakfı Ford Otosan Gölcük Kültür ve Sosyal Yaşam Merkezi (2010)
ARTER Çağdaş Sanat Müzesi (2017)

Vehbi Koç Ödülü

Vehbi Koç Vakfı, kurucusunun yaşamı boyunca gerçekleştirmek istediği bir proje olan Vehbi Koç Ödülü’nü 2002 yılında hayata geçirmiştir. Ülke yararına hizmetler veren, katkıda bulunan kişi ve/veya kurumları desteklemeyi sosyal bir sorumluluk ve onurlu bir görev sayan Vakıf, Vehbi Koç Ödülü ile topluma değer katan, örnek olan hizmetleri tanıtmayı ve ödüllendirmeyi amaçlamaktadır. Vehbi Koç Vakfı, her yıl eğitim, sağlık veya kültür alanlarından birinde, Türkiye’nin ve Türk insanının gelişimine önemli katkıda bulunmuş kişi veya kurumlara Vehbi Koç Ödülü’nü vermektedir.